10 Mayıs 2011 Salı

Wouter Weylandt


Bisikleti neden diğer sporlardan daha çok sevdiğim sorusunu zaman zaman düşünmüştüm. Aklıma bir çok neden gelirdi hep; ama bugün bir kez daha aşık oldum bisiklet sporuna.
Wouter Weylandt 27 Eylül 1984 tarihinde Belçika'da doğdu. Kariyerine Quick Step-Davitamon takımında başlayan bisikletçi; 2005 yılında Belçika 23 yaş milli takımı adına dü
nya şampiyonasına katıldı. Bu yıl yeni kurulan Leopard Trek takımına geçti. Bu sezonun ilk büyük turu olan Giro d'Italia Turuna da Leopard Trek forması ile başladı. Ölüm onu Giro'nun 3. etabında buldu. Sert bir inişe sahip olan bu etapta bisikletçiler yaklaşık 100km hıza ulaşıyorlar. İşte böyle bir anda bisikletinden düştü Wouter Weylandt. İlk müdahale hemen orada yapıldı, önce ambulansa ardından da helikopter ile hastaneye kaldırıldı; ama malesef kurtarılamadı. Bisiklet dünyası 9 Mayıs 2011 günü acı günlerinden bir tanesini yaşadı. Etabın ardından mayo töreni yapılmazken, bir sonraki günkü tüm eğlenceler de iptal edildi.
Bugün (10 Mayıs 2011) Giro'da 4. etap zamanıydı; ancak dünkü kazanın ardından bugünkü etap nötralize edildi. Bisiklete biraz uzak olanlar için etap bir nevi yok sayıldı denebilir. Etap başından sonuna tam bir saygı duruşu içerisinde geçti. Wouter Weylandt için etap öncesinde tüm bisikletçiler saygı duruşunda bulundu. Etap boyunca da saygı duruşu devam etti;
her 10 kilometrede bir takım öne gelerek O'na olan saygılarını gösterdiler. Bisikletçiler o toplu grup gidişi yerine saygı için ikili sırada yarışı geçtiler. Son 1 kilometreye girildiğinde ise... İşte kelimelerin yetersiz kaldığı an bu andı. Anlatmak yerine görüntüleri izlemenizi tercih ederim. Videoda Leopard Trek takımı arasında bir isim dikkatinizi çekmiştir: Garmin takımından Tyler Farrar. Bir Amerikalı olmasına rağmen Farrar, Wouter Weylandt'ın en yakın arkadaşlarından bir tanesi. Farrar'ı bisiklete uzak isimler Türkiye Bisiklet Turu'ndan da hatırlayabilirler.
Videonun son anlarında Leopard Trek bisikletçilerinin araları
na Farrar'ı da alarak bitiş çizgisinden geçişleri yer alıyor. Elleri birbirlerinin omuzlarında, Wouter Weylandt'a selam gönderiyorlar. Bu anı izleyen birçok bisikletsever gibi ben de oldukça duygulandım. Tamam yalan söylemeyeceğim, ağladım. Belki de dünyada hiçbir spor dalında göremeyeceğiniz bir an bu; tüm bisikletçilerin koskoca bir etap boyunca tamamen kendi istekleri ile saygı duruşunu gerçekleştirmeleri. Günümüzde sportmenlik adına bir çok şey yapılsa da; burada her şey gönülden, hiçbir zorlama yok. İşte yazımın başında söylediğim gibi sizce de böyle bir spor aşık olunmayı hak etmiyor mu? Giro'da yarından itibaren heyecan yine başlayacak; ama bundan sonra her etap bir saygı duruşu olacak. Hep beraber göreceğiz; kazanılan etaplardan sonra parmaklar gökyüzünü, Wouter Weylandt'ı gösterecek.

Huzur içinde yat Wouter Weylandt.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder